
Желе – універсальний десерт у всі часи і на всі випадки життя. Його особливість полягає в простому приготуванні, з яким впорається навіть дитина, і незвичайна користь, адже всі інгредієнти десерту натуральні та низькокалорійні. І при цьому, зараз все більше і більше, в кулінарії, стандартний желатин замінюють на агар-агар. Що це таке, і як приготувати смачне желе з агару новачкові? Давайте розберемося.
Що таке агар?
Агар-агар – це натуральний загущувач, отриманий із червоних морських водоростей. За своєю природою він містить вуглеводи, білки, залишки олій і кальцій. На відміну від желатину, його гелеутворювальна властивість у 10 разів вища, через що він більш стійкий у різних температурних умовах. Його застосовують як загущувач, концентратор для супів, основу для мармеладу, пастили, зефіру і навіть морозива. Перед тим, як робити десерти, слід детальніше розібратися у властивостях цього інгредієнта.
Активація агар-агару
Почнемо з основ: агар не потребує замочування, як желатин, але його обов’язково треба прокип’ятити. У холодній воді він не розчиняється, а просто осідає на дно. Щоб активувати його желювальні властивості, порошок агару потрібно всипати в холодну або теплу рідину (воду, сік, молоко, кокосове молоко), добре перемішати і довести до кипіння. Лише після кількох хвилин обробки, що зазвичай становить 2-3 хвилини, агар почне працювати.
Однорідність текстури
Щоб уникнути грудочок, всипайте агар поступово в рідину, постійно помішуючи. Ще краще – змішайте його спершу з невеликою кількістю цукру або сухих інгредієнтів, адже так він розподілиться рівномірніше. Якщо ви використовуєте соки, майте на увазі, що деякі фрукти, як-от ананас, ківі, манго чи папайя, містять ферменти, що руйнують желювальні речовини. У такому разі сік потрібно попередньо прокип’ятити, щоб знешкодити ферменти.

Де можна купити агар-агар у Києві?
Найпростіший спосіб – замовити агар-агар онлайн. Для цього є великі супермаркети і маркетплейси загалом, як-от Rozetka, Епіцентр, Сільпо або Novus. Тут можна знайти як невеликі фасування по 8-10 г для домашнього використання, так і більші (по 500 г і більше) для тих, хто часто готує або займається кондитерською справою професійно.
У цій статті ми хочемо показати, що агар чинить не тільки корисний вплив на організм, а й виступає ще як універсальна основа для приготування десертів. І в результаті, купивши всі необхідні інгредієнти, ви побачите, що робити смачне желе – швидко і легко, головне мати бажання і кулінарну фантазію.